T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / SERİK - Serik Yunus Emre Anadolu Lisesi

Çevrenin Genç Sözcüleri Projesi

KÖPRÜÇAY’DA YAŞANAN KİRLİLİĞİN CANLI YAŞAMINA ETKİSİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

SERİK YUNUS EMRE ANADOLU LİSESİ

Öğrenciler:

 

Danışman Öğretmenler:

Abbas YÜKSEL

Abdullah ÇİTLİ

Asuman ULUSOY

Feride KARAŞAHİN

Feride UYGUN TOPÇU

 

KÖPRÜÇAY’DA YAŞANAN KİRLİLİĞİN CANLI YAŞAMINA ETKİSİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

 Günümüzdeki modern şehirlerin ortaya çıkış süreci Sanayi Devrimi ile başlamıştır. Şanayileşmenin etkisiyle şehirlerin iş olanaklarının fazla olması, kırdan kente göçün ve şehirlerin nüfusunun artmasına neden olmuştur.Gelişen teknoloji ve bilim ile insanların doğa üzerindeki baskısı ve tahribatı da aynı ölçüde artmıştır.Bu durum artan nüfusla birlikte çevre kirliliğine ve canlıların yaşam alanlarının daralmasına ya da ortadan kalkmasına neden olmaktadır.

 

Bizim yaşadığımız Antalya Serik ilçesi Boğazkent mahallesinde de  özellikle göçmen kuşların önemli yaşam alanlarından olan  Köprüçay nehrinin Akdeniz’e döküldüğü sulak alanda yaşanan kirlilik ,buranın hem önemli bir canlı yaşam alanı hem de turizm merkezi olmasından dolayı bizleri rahatsız etmektedir.

29-03-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yapılan araştırmalara göreBoğazkent’te (eBird.org kayıtlarına göre )235 kuş türü kayıt altına alınmıştır.Bu sayı ile Antalya’nın en fazla kuş türü görülen alanıdır.(Kaynak,Gökçe COŞKUN)

29-03-2024

 

 

 

 





Bu alana kontrolsüz şekilde yapılan çardaklar,balıkçı barınakları,rastgele yakılan mangallar ve pikniklerden kalan çöplerin atılması çevre kirliliğine neden olmaktadır.Bu kirlilik canlıların beslenmesini de engellemektedir.

Bizler biliyoruz ki çevreye bilinçsizce atılan sakızları, kuşlar besin zannedip yemekte,bunun sonucunda kuşlar ölmektedir.Bu durumda insanların biliçsizliğinden dolayı ekosistemin bir parçası olan kuşların sayısının azalmasına neden olmaktadır,biyoçeşitliliğe zarar vermektedir.

 Biyoçeşitliliğin azalmasındaki  faktörlerden bir tanesi de çevre kirliliğidir.Bu konu ile ilgili yapılması gerekenler şunlardır;

 Boğazkent sınırları içerisinde yerel halk ve Serik Belediyesi biyoçeşitlilik konusunda bilinçlendirilmelidir. Serik Belediyesi’nin Boğazkent’te ekolojik restorasyona önem göstermesi ve kuşların habitatlarının kaybolmasına engel olmalıdır. Daha önce yapılan projelerle yok olan alanlar tekrar doğaya kazandırılmalıdır. Yasa dışı yapılaşma gösteren Köprüçay kıyısındaki barakalar kaldırılmalıdır. Sulak alanlar ve bataklıklar korunmalı, imara açılmamalıdır. Bataklıklarda bulunan sinek sorunu ile biyolojik mücadele yöntemleri izlenebilir (Yarasa evleri vs.).

-İnsanların çevreyi kirletmesinin önüne geçmek için denetimler ve temizlikler arttırılmalı. Özellikle başı boş bırakılmış alanlara izinsiz insan girişi engellenmelidir. Çevreye zarar veren ve kirleten kişilere cezai işlemler uygulanmalıdır.

·         -Yetkili kurumlar, kuşların yoğunluk gösterdiği alanlarda bilgilendirici ve uyarıcı tabelalar konumlandırmalıdır.

·         -Kaçak avcılık denetimleri arttırılmalıdır.

·         -Ekolojik turizm faaliyetleri yapılabilir.(Kaynak,Gökçe COŞKUN)

 

Bizlerin bu çalışmayı yapmasındaki amacı;yakın çevremizden başlamak üzere çevre kirliliğine dikkat çekmek,bu konu ile ilgili kamuoyu oluşturmak,çevre eğitimini okullarımızdan başlamak üzere tüm halkımıza vermektir.Çünkü gençler olarak yetişkinlerin bizlere yaşanabilir bir Dünya bırakması bırakması gerektiğini düşünüyoruz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.03.2024 - Güncelleme: 29.03.2024 08:49 - Görüntülenme: 40
  Beğen | 0  kişi beğendi